Az 'elég jó' anyasághoz vezető út: önismeret, megfelelő információk összegyűjtése, hitelesség, támogatás jelenléte. A Válaszkész Szülők Egyesülete egyik törekvése, hogy megkönnyítse a tájékozódást, informálódást, s ehhez megbízható, szakmailag is megfelelő, megerősítő bázist nyújt, kiegészülve a közösség megtartó erejével.

Feltétel nélküli pozitív elfogadás, bizalom, empátia és hitelesség: a személyközpontú pszichoterápiás szemlélet, irányzat négy eleme, melyek megkönnyítik a segítséget kérő személy belső munkáját, lehetővé teszik saját erejének, értékeinek megismerését, beépítését.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis kiváló módszer a szülésre, anyaságra való felkészüléshez, tudatosításhoz, esetleges szorongások csökkentéséhez, s elsősorban a magzattal való kapcsolódáshoz, a kapcsolat elmélyítéséhez, egyediségének megismeréséhez.

Válaszkész Szülők Egyesülete

 

Az Egyesület 2011.szeptemberében kezdte meg információáramlást biztosító, közösséget építő, támogató működését 10 elhivatott, motivált szülő segítségével.

A non-profit szervezet álláspontja szerint a családba született gyermek érzelmi biztonsága, biztonságos, stabil kötődése ugyanolyan fontos, mint a megfelelő fizikai ellátás. Mind a kötődés, mind a megfelelő fizikai fejlődés teljesüléséhez megfelelő érzelmi gondozás szükséges, melyet egy válaszkész szülő tud a legjobban biztosítani. A válaszkészség biztosítja a gyermek jelzéseire való megfelelő reakciót, mellyel kielégülnek a gyermek természetes, ösztönös igényei. Ez egy rugalmas, láthatatlan szál, s nem egy szigorú módszer követése.

Az Egyesület célja a válaszkész szülő fogalmának megismertetése, az igény szerinti(első 6 hónapban kizárólagos) szoptatás fontosságának népszerűsítése, nem-szoptatás esetén is a testkontaktus fontosságának, működtetésének segítése, az anyai kompetencia megerősítése, a hordozással, szoptatással, éjszakai gondoskodással kapcsolatos tévhitek eloszlatása, az anya-magzat kommunikáció fontosságának terjesztése, a gyermekek pszichés fejlődésének megfelelő támogatása, kihangsúlyozva a gyermekek és szüleik egyediségét, saját személyiségét, a nevelés tekintélyelvűségével szemben a szívközpontú nevelés elemeinek megismertetése. Célkitűzés az anyákat, apákat megismertetni önmagukkal, családi, „hozott” mintáikkal, melyek nagyban befolyásolják saját gyermekükkel való kapcsolatukat.

Fontos cél segíteni az eligazodásban, helyes információáramlásban az elbizonytalanodó, segítségre szoruló szülőket, a családot egységként tekinteni, így az információkat az apákhoz is eljuttatni, hogy ők is a megfelelő mértékben tájékozódhassanak és kivehessék részüket a gyermekről való gondoskodásból, így ez is a gyermek megfelelő érzelmi ellátásához és megfelelő pozitív minta elsajátításához járul hozzá.

Tevékenységről, tanácsadásról, programokról bővebb információ a weboldalon: www.valaszkeszszulok.hu