Az 'elég jó' anyasághoz vezető út: önismeret, megfelelő információk összegyűjtése, hitelesség, támogatás jelenléte. A Válaszkész Szülők Egyesülete egyik törekvése, hogy megkönnyítse a tájékozódást, informálódást, s ehhez megbízható, szakmailag is megfelelő, megerősítő bázist nyújt, kiegészülve a közösség megtartó erejével.

Feltétel nélküli pozitív elfogadás, bizalom, empátia és hitelesség: a személyközpontú pszichoterápiás szemlélet, irányzat négy eleme, melyek megkönnyítik a segítséget kérő személy belső munkáját, lehetővé teszik saját erejének, értékeinek megismerését, beépítését.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis kiváló módszer a szülésre, anyaságra való felkészüléshez, tudatosításhoz, esetleges szorongások csökkentéséhez, s elsősorban a magzattal való kapcsolódáshoz, a kapcsolat elmélyítéséhez, egyediségének megismeréséhez.

Személyközpontú tanácsadás

Személyközpontú tanácsadás

A személyközpontú szemléletű tanácsadás (mely az én munkavégzésem alatt nem pszichoterápia és nem is konkrét tanácsadás) egy olyan együttlét segítő és kliens közt, melynek pozitív hatása a személyes kapcsolatnak köszönhető, melyben dominál a feltétel nélküli elfogadás, a segítő személy empátiája és hitelessége. Nincsenek tesztek, felmérések, sem direkt irányítása a kliens belső folyamatának, hanem ő maga, a lénye, egyedisége, belső munkája van fókuszban. A segítő személy támogatja kliense belső folyamatát, de nem avatkozik be és nem ad konkrét tanácsot. A segítő beszélgetéseknek köszönhetően a kliens ráismer saját belső erejére, képes megtalálni megoldásait, értékeit, magabiztossága, kompetenciája felszínre kerül és megerősödik.

Ezen irányzat Carl Rogers pszichológus, pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Egyik kedvenc mondásom tőle:

„A feltétel nélküli elfogadás a legnagyobb élmény, amit egy ember átélni képes.”